Voi flunssa minkä teit. Jäi sitten tämän pienen lämpöilyn, kurkkukivun ja yskän vuoksi tällä viikolla viimeiset olympianäytöt antamatta. Oltiin Magnarin kanssa sovittu, että voisin Impivaarassa antaa viimeiset näytöt 10 km:n vapaan ja vapaan parisprintin kisoihin. Eipä löytynyt nimeä Vancouveriin matkaavien urheilijoiden listalta.

Tänään siis julkistettiin loputkin Vancouveriin matkaavat urheilijat. Kommentoidaanpa niitä hieman.

  • Paavo Puurunen: Eipä Paavo mitään ihmeellisiä ole saanut maailmancupissa aikaiseksi tänä vuonna, mutta uskon jopa ihan liikuttavan paljon siihen, että Puurunen saattaisi yllättää olympialaisissa. Miksi? Aika on ehkä kullannut muistot, mutta jotenkin kahdesta arvokisamitalista (20 km kultaa Pokljukasta 2001  ja takaa-ajon pronssia Hanti-Mansijskista 2003) on jäänyt sellainen kutina, että onnistuessaan Paavo on aika yllätyskortti arvokisoissa. Realistista? Ei. Miehissä on kyllä niin huimaa kärkikamppailu (norjalaiset, itävaltalaiset ja venäläiset pääasiassa), että muut saavat kyllä epäonnistua, jotta Pave on mitaleilla. Ja onhan noista mitaleista jo melkein 10 vuotta. Hienoa kuitenkin, että paluun tehnyt urheilija valitaan mukaan, koska vaikka menestystä ei MC:ssä olekaan tullut, on Paavo ihan varmasti satsannut ihan hirveästi.
  • Riikka Sarasoja: Jos Riikkaa ei olisi valittu mukaan, olisi se ollut oikeusmurha vailla vertaa. Mahtavia hiihtoja Tourilla ja tänä vuonna Riikka on oikeasti jo haastanut tätä meidän naisten viestinelikkoa. Riikka on ennen olympialaisia esiintynyt oman tasonsa yläpäässä, kun taas puolet viestijoukkueesta on ollut kaukana omasta tasostaan. On oikeasti mielenkiintoista nähdä, voiko Riikka haastaa esimerkiksi Murasen kilpailussa viestipaikasta. Uskon, että 10 km:n vapaan kisa on tässä aika kova mittari myös. Jos Riikka onkin viestinelikossa, tulee osuuksien valinnasta aika jännää.
  • Krista Lähteenmäki ja Kirsi Perälä: Lähteenmäen valinta kertoo kyllä siitä, että hänestä ollaan tosissaan tekemässä ihan huippuhiihtäjää. Eipä varmaan juurikaan pääse kisaamaan, mutta kokemusta tällä haetaan. Kirsi Perälä, hmm.. Pertsan sprinttiä taitaa olla menossa hiihtämään. No, varmasti ihan yllätysvalmis, mutta... No, kai sinne perinteisen sprinttiin pitää joku saada Aino-Kaisan, Virpin ja Pirjon seuraksi.
  • Teemu Kattilakoski ja Juha Lallukka: Voi äly sentään. Siis, kyllähän tätä valintaa osattiin odottaa. Mutta kyllä on niin huono parivaljakko tuossa oikeasti. Kumman noista sitten täräyttää sinne miesten viestiin? Varmasti se vapaan 15 km merkkaa paljon tässä asiassa, mutta kyllä olisi hienoa, jos Martti Jylhä pian pääsisi niistä sprinteistä normaalimatkoille (jostain luin, että Jylhä rakentaa sprintin kautta itseään normaalimatkojen hiihtäjäksi). Tässä on kyllä se miesten viestin heikoin lenkki, kumpi tahansa sinne valitaan. Nousiainen, Jauhojärvi ja Heikkinen ovat kyllä itseoikeutetusti mukana viestissä. Piste.
  • Sprinttimiehiä riittää... Mutta miksei kukaan noista hiihdä normaalimatkoja??
  • Mitähän sitä noista mäkivalinnoistakin ajattelisi. Tavallaan käsitän sen, että Masa Hautamäki on mukana, onhan hän tosi kokenut ja neljän olympiamitalin urheilija. Juttu vaan on siinä, että niistä mitaleista on jo vuosia aikaa. Tällä hetkellä Matilta voi tulla ihan mitä vaan huippuhypyn ja kumpuhypyn väliltä. Jos Matti päättää, että hyppy ei kulje, tulee sieltä kynttilähyppy kumpuun. Toinen samanlainen on Kalle Keituri, joskin Kalle on Mattia huomattavasti nuorempi, eikä ole voittanut yhtään mitään. Ihmeellisen ylimielinen ja ailahtelevainen hyppääjä. Henkilökohtaisesti en Keiturista pidä lainkaan. Kuka sitten tilalle? No Ville Larinto tietysti. Myönnettäköön, että Larinnolla ei kyllä ole hyppy kulkenut sitä vähääkään. Mutta hänellä olisi silti asenne kohdallaan.

Tässä samassa yhteydessä voisi vielä pyöritellä tapausta Jussi Jokinen. Tavallaan ymmärrän, että Jukka Jalonen perustelee Jussi Jokisen poisjättämistä sillä, että ei ole sopivaa roolia joukkueessa, mutta... en kyllä käsitä sitä, että Jalosella oli pokkaa jättää pois NHL:n tämän hetken kuumin suomalaispelaaja. Jotenkin ei mahdu ymmärrykseen, koska ei Jokinen turhaan NHL:ssä pelaa. Olen kritisoinut Jarkko Immosen valintaa jonkin verran. Tietysti Jarkko Immosellakin on käyttöä kisoissa, eikä kyseessä ole mikään turha pelaaja. Kuitenkin Vancouverissa pelataan pienessä kaukalossa, jossa ei ole tilaa eikä aikaa. Mitenhän Jarkko pärjää? Uskoisin, että Jokinen olisi pärjännyt paremmin. No, toisaalta on turhaa verrata keskenään ihan erityyppisiä pelaajia. Henkilökohtaisesti ajattelin Jokisen olleen ihan varmasti kisoissa, mutta Jalonen ei ollut samaa mieltä. Olisi nyt edes ajatellut sitä puolivälieräottelua USA:a vastaan (onko edes lohkojakojen perusteella mahdollista, en ole katsonut). Sitä, joka menee rankkareille. Miettikääpä sitä.

No, valinnat on tehty ja näillä mennään. Aina voi spekuloida ja olla sitä mieltä, että joku olisi pitänyt valita ja joku taas jättää valitsematta. Suuria yllätyksiä ei sinänsä tullut. Ai niin. Tässä linkissä tänään kisalipun saaneet urheilijat. Ja tässä jo aiemmin valitut.

Kisoja odotellessa (15 päivää)!